Moon Signs vkot 0 – 3,5

Syntyneet 28.9.2013

Pentulaatikossa touhuavat tällä hetkellä Fransin ja Timin 5 pentua; 2 narttua ja 3 urosta

rakkauslapsetc (682x1024)29.9. Taas on pentulaatikossa elämää! Ihana pikkuperhe muutti eilen pentulaatikkoon. Foxcellent Franziska sai viisi suloista pentua, jotka ovat pontevia ja jänteviä tollerin alkuja. Pennut painoivat syntyessään 503g (uros, keltainen), 492g (narttu, pun), 475g (uros, vaal.vihr), 445g (uros tumm.vihr) ja 445g (narttu, orans). Kuten voi huomata, kaikki pennut olivat varsin kookkaita. Tämä tuotti ensikertalaiselle emolle ylitsepääsemättömän haasteen, sillä kolmen tunnin työntövaiheen ja parin eläinlääkärin kanssa käydyn puhelun jälkeen teimme päätöksen lähteä klinikalle, jossa eläinlääkäri katsoisi tilannetta ja yrittäisi avustaa pentua syntymään. Koska mitkään toimenpiteet alatiesynnytyksen onnistumiseksi eivät auttaneet, oli päädyttävä sektioon, joka ei ollut kuitenkaan onneksi kiireellinen. Olimme olleet koko ajan tilanteesta selvillä ja lääkärin hyvissä käsissä. Pennut syntyivät siis keisarinleikkauksella ja tuo herra keltainen suurimpana oli ollut ensimmäisenä tulossa. Kaikki pennut saatiin hyvävointisina syntymään ja emo sai helpotusta ylivoimaiseen tehtäväänsä ponnistaa tuo puolikiloinen pojan jytikkä tähän maailmaan. Nyt emo ja pennut voivat hyvin ja tyytyväinen yninä kuuluu pentulaatikosta.fransijapennut1vrkc (1024x683)

 3.10. Suloista yninää pentulaatikossa! Ipanat kasvavat huimaa vauhtia ja ovat taitavia huolehtimaan itsensä nisälle. Painonlisäystä syntymäpainoon on tullut kaikille n. 200-250 grammaa.                     Fransi-emo hoitaa täydellisesti pienokaisiaan. hässäkkä1vrkc (1024x682)Pentulaatikko pysyy todella siistinä, eikä sieltä löydy pentujen tarpeita mistään. Kaikki pentunsa on emo varmasti hoitanut huolella. Tämän paremmin ei jälkikasvustaan voisi enää huolehtia!  Emo on niin sitoutunut pentuihinsa vielä tässä vaiheessa, että siitä on huolehdittava pentulaatikkoon eli ruoka ja juoma tarjoillaan Fransille kuonon eteen. Muuten nesteytys ja ravinto jäisivät liian vähäiseksi. Uloskin pitää viedä taluttimella kiskoen. Side pentuihin on hurjan voimakas, mutta onneksi niin! Olisi aivan hyvin voinut olla toisinkin, kun ensikertalaisena jouduttiin päätymään sektioon, silloin eivät emon vaistot herää aivan samalla tavalla kuin normaalisynnytyksessä. tyytyväinenperhec (1024x680)

4.10. Nyt eletään pelonsekaisin tuntein… Perheemme koirat Siru ja Sissi sairastuivat tällä viikolla ripuliin. Siru aloitti ripuloimalla verta ja pian se tarttui Sissiin, joka on paastonnut nyt eilisen päivän. Perheessämme ovat kyllä  Fransi ja pennut olleet koko ajan eristettynä omaan tilaan, mutta nyt on sen lisäksi vielä korotettu hygieniataso, ettei tauti kulkeutuisi mukanani ’vauvalaan’. Haasteita tuntuu näiden pienten alkutaipaleella riittävän ylen määrin. sylikkäinc (1024x683)Viikonikäisille pennuille tai niiden emolle ripuli olisi hengenvaaraksi, sillä pennun kuivuminen tapahtuu nopeasti ja emolla maidoneritys tyrehtyy ripuloinnin seurauksena. Saimme hyvät hoito-ohjeet eläinlääkäriltä, joten nyt täytyy vain toivoa, että Fransi pienokaisineen säästyisi tältä kohtalolta. Toistaiseksi kaikki on hyvin, kuten oheisesta kuvasta voi päätellä.nautiskelijatc (1024x684)

5.10. Jokainen uusi päivä Fransille ja pennuille terveenä, on pieni torjuntavoitto! Eilinen oli totista työtä. Koko koirien oleskelualue on pesty desinfioivalla pesuaineella, jotta tauti saataisiin häädettyä talosta käpälämäkeen. Kaikki Sirun lelut päätyivät myös pesukoneeseen, ettei niihinkään jäisi pesimään mitään pöpöjä. Jokaiselle koiralle pentuja lukuun ottamatta annetaan omaa antibioottia; Sissille ja Sirulle ripuliin ja Fransille sektion jälkihoitona varmuuden vuoksi. Fransin haava onkin siisti ja on parantunut hyvin. Se ei ole päässyt hautumaan, kun jokaisen ulkoilukerran jälkeen sitä suihkutellaan jalkojen ja tisujen pesun yhteydessä sekä  kuivataan hyvin. Siru on onneksi jo ollut useamman päivän terveenä ja Sissilläkin alkaa rankin tautivaihe helpottaa. Käsidesipurkki on ahkerassa käytössä ja pentujen silittely on ollut minimissä, ettei vain mitään kulkeutuisi pienten pesään. Järeämpien toimien lisäksi apuna ovat olleet myös A+ piimä sekä koirien Canicur –ravinnonlisä, joka tasapainottaa suolistoflooraa. Tämä syksy on tunnetusti mahatautien aikaa ja koirilla alttius niihin kasvaa loskakelien myötä, joten ulkoillessa toisten jätöksien haistelu ei ole suotavaa… Pennut ovat kasvaneet mainiosti ja ne ovat käytännössä tuplanneet syntymäpainonsa kuluneen viikon aikana. Porukka alkaa olla siis 800-900 gramman painoista ja ne jaksavat jo olla hetkiä pois nisältä, ettei jatkuvasti tarvitse olla tankkaamassa. Emoakin pikkuhiljaa helpottaa 🙂

nisälläc (1024x683)

6.10. Vielä ei voi hurrata, mutta… …Siru on ollut terveenä jo muutaman päivän ja Sissikin näyttäisi jo tervehtyneeltä, eikä uusia tartuntoja ole ilmaantunut. Fransi ja pennut ovat siis pysyneet terveenä, toistaiseksi. Perhe on elänyt kahdessa leirissä, minä Fransin ja pentujen kanssa ja isäntä Sissin ja Sirun kanssa. Se on ilmeisesti toiminut ja pitänyt tilanteen hallinnassa. Uskaltaakohan tätä edes sanoa; nyt vielä eletään varoaikaa hetkinen, niin eiköhän tämä tästä helpota…

rennosti2c (1024x683)Pennut ovat jo niin suuria, että pentupannoissa piti siirtyä suurempaan medi-kokoon. Myös pentulaatikon alusmateriaalia pitää jo vaihtaa, sillä ensimmäiset innokkaimmat pyrkivät  ottamaan ensiaskeleitaan. Lakanapintainen alusta on liukas ja hankaloittaa jaloilleen pääsemistä. Alustaksi vaihdamme nihkeän kylpyhuoneen maton, joka on helppo pestä päivittäin ja jonka päällä on lämmin köllötellä. Nopeasti on aika hurahtanut tämän kaiken muun touhun ohessa ja nyt alkavalla viikolla odotellaankin jo silmien avautumista.pennut9vrkc (1024x684)

 8.10. Nyt paistaa jo aurinko, niin ulkona kuin sisällä pentulaatikossakin. Olemme ilmeisesti selvinneet tuosta ripulitaudista ja voimme kevyesti huokaista helpotuksesta. Koskaanhan ei voi varma olla, onko uusia ­vastoinkäymisiä tulossa, mutta näistä nyt ainakin on selvitty! Pentujen elämä on onnellista; ne syövät hyvin ja nukkuvat hyvin, mutta kaiken takana on tyytyväinen ja hyvävointinen emo. Fransi-mamma kävi tänään tikkien poistossa ja haava on parantunut oikein siististi. Fransinperhec (1024x770)Emo osaa nauttia olostaan ja kuten kuvasta näkyy on myös ylpeä jälkikasvustaan. Pennuista alkaa erottua persoonalliset piirteet ja kahdella pennulla on tummanpuhuvat nenät. Ne ovat hauskasti ’musteeseen tökätyt’. pikinokkac (1024x681)Punaiselle tytölle ja keltaiselle pojalle tulee siis tumma sini-lila nenä, kuten Timi-isällään on. Painot ovat jo jyhkeissä lukemissa. Ne ovat 900-1130 gramman väliltä. Kehitys on ollut niin huimaa, että kaikki tapailevat jo kävelyä enemmän tai vähemmän. On ihana seurata, kuinka tasavahvoja ja tasaisesti kehittyviä pennut ovat. Kokoeroja on, mutta se ei näy kehityksen asteessa. Kaikilla on sama hyvä ’draivi’ päällä, kun kilpaa mennään emon nisälle. Kunpa nuo silmät kuitenkin aukeaisivat, ennen kuin vauhti kiihtyy liiaksi. Muutoin on ihan päätöntä menoa, jos ei näe minne jalat kuljettavat…painontarkkailijac (1024x680)

13.10. Niin on tullut pennuilla 2 ikäviikkoa täyteen. Kaikki ovat kehittyneet ikään nähden hyvin ja ovat pirteitä ja vantteria pentuja. Painot liikkuvat 1200-1500 gramman välillä. Ruoka maistuu ja mammalla maitoa riittää, kun on löytynyt sopiva tasapaino ruokinnan ja imetyksen välillä. Fransi on tavallista huolehtivaisempi emo ja vartioi pentujaan vielä tiiviisti, jos joku sattuu niitä käsittelemään vähän enempää. Vielä ei voi vieraita ottaa vastaan, sillä suojeluvietti on emolla korkealla. Tähän asti on pitänyt emoa nesteyttää yöaikaan piimällä tai kanaliemellä, sillä Fransi ei juo ollenkaan vettä. Ja koska imetys tarvitsee pitkän yön kuluessa nestettä, on aamuyöllä emon saatava täydennystä. Minulla kello soi neljältä, jolloin nousen antamaan kupillisen jompaa kumpaa nestettä  juotavaksi. Maitotuote tai kanaliemi kun eivät säily huoneenlämmössä läpi yön, eivätkä ne säilyisi muutenkaan, sillä niin herkkua ne ovat! marsutpäikkäreilläc (1024x552)kyllänukuttaac (1024x682)

15.10. Iloinen tuhina, vikinä ja välillä kurinakin­ täyttää pentuhuoneen. Pikkuiset ovat hoksanneet, että nukkumisen ja syömisen lisäksi voi myös leikkiäkin. Liikunta tekee näille palleroille oikein hyvää. Painot ovat nyt 1350-1680 välillä. Kun painitaan, niin kukaan ei kilpaile höyhensarjassa. Emolla on vieläkin tiivis side pentuihinsa ja se vahtii kaikissa hoitotoimissa jokaista pientä, ettei niitä vain kukaan veisi. Pentulaatikon puhdistuskin on välillä haastavaa, kun pennut on sijoitettava väliaikaiseen ’koppaan’, jotta aluset voi vaihtaa puhtaisiin. Kun pennut vähänkään vikisevät, Fransi-emo hätääntyy ja se menisi ahtaaseen koppaan pentujen päälle, ellei niitä olisi joku suojelemassa. Imettäessäänkin Fransi laittaa käpälänsä tai kuononsa pentujen päälle, jotta voisi suojella jälkikasvuaan paremmin. Fransi on oikea ’Leijona-emo’, tällaisen emon pennut säilyisivät luonnossakin parhaiten hengissä.häntäkasakapeac (2) (1024x397)

äläjätäc (684x1024)16.10. Franziskan sopeuttaminen perheen muuhun koiralaumaan on alkanut. Tänään ensimmäistä kertaa avasimme Fransille portin yhteisiin tiloihin samaan aikaan Sissin ja Sirun kanssa. Alkuun Sissi ja Fransi kävelivät hieman ’jäykillä jaloilla’, mutta Siru ei turhia kursaillut. Pikku-neiti pyyhälsi edestakaisin välittämättä lainkaan uudesta asetelmasta laumassa ja nautti porukan paljoudesta. Mukavaa kun on sakkia!  Fransi on ollut erittäin suojeleva emo ja sen oma reviiri talon päädyssä on tarkkaan eristetty alue. Sinne ei pääse muut koirat lainkaan, mutta nyt on hyvä, kun Fransi voi oleskella jo kanssamme talon muissa tiloissa, niin irtautuminen pennuista alkaa käydä helpommaksi. Pentujen kynsien leikkaus hoidettiin myös tänään ensimmäistä kertaa. Nyt kun kaikki ovat tukevasti jaloillaan, ei kynsistä tarvita apua pystyyn ponnistamiseen. Olihan ne jo pitkätkin. Fransi seurasi sivusta, kun pienten kynsiä leikattiin ja valvoi tarkkaan, ettei pienille tehdä mitään luvatonta. Emon luottamus on säilytettävä, jotta hoitotoimet onnistuvat myös jatkossa.

neitioranssic (681x1024)hravaalvihrc (682x1024)käpälätc (1024x683)19.10. Isoksi kasvaminen on mukavaa! Nyt on tullut kolme viikkoa täyteen ja alkaa kiinteän ruuan harjoittelu. Eilen maisteltiin porukalla A+ piimää ja tänään pienet saivat alkupaloiksi kermaviiliä. Nyt kun niiden makuun on päästy, niin sekaan voi lisätä jo muutakin. Tulevia makunautintoja ovat nautajauheliha (raaka) sekä pentumuona kostutettuna ja hienonnettuna.  Myös Flubenol-matolääke on tänään ensimmäistä kertaa ohjelmassa pennuille ja samaan aikaan Axilur –matolääke emolle. Emo alkaa selvästi jo kiusaantua imettämisestä, sillä pienillä on melkoiset hampaat ja se tuntuu varmasti epämiellyttävältä, kun pienet ’ketunraudat’ iskeytyvät mahanahkaan ja nisiin kiinni. Emo itse päättää, milloin ja miten se pentunsa vieroittaa nisältä ja Fransi näyttäisi aika varhain siihen jo ryhtyvän. Eihän imettäminen kuitenkaan ole emon ainoa tehtävä. On erittäin tärkeää, että pennut saavat olla emon läheisyydessä aina siihen saakka, kun muuttavat omiin uusiin koteihinsa. Emon rakkaus on pienokaisille korvaamatonta ♥franziskac (1024x683)

jatkuu sivulla Moon Signs vkot 3,5 – 7

Videoita pennuista löytyy Videot -välilehdeltä

– Novascotiannoutajat; Iloiset, energiset ja älykkäät harrastuskoirat –